Kunskapsbank

Värme och kyla på kontoret

Publicerad: 2017-03-15


Tips om hur du kan spara energi och få en komfortabel miljö på kontoret.

Värme och kyla på kontoret

 

”Spara energi – jaha då måste man frysa?” tänker kanske en del.

 

Nej – det är ju inte meningen! Det går att minska energianvändningen utan att frysa och vi tycker dessutom olika om vad som är behaglig komfortmiljö på kontoret. Om man sänker temperaturen inomhus med en grad så minskar energianvändningen med 5 %. Även om det kanske inte är aktuellt eller lämpligt att sänka några temperaturer på ditt kontor, så kan man kan alltid göra något:

 

Drar det från fönstren?

Sitter du i drag från otäta fönster så fryser du kanske. Be fastighetsansvarig se över tätningen i fönstren. Gamla fönster behöver inte alltid bytas (vilket är väldigt kostsamt), men drevning och tätningslister kan vara undermåliga och vara enkelt att åtgärda. Kolla det själv, eller be någon göra det.                 

Glöm inte enkla isoleringsalternativ som gardiner och persienner.
                                                                                   

Har du fönster med luftspalter?

Luftspalterna på fönsterbrädorna är till för att låta varm luft från radiatorn flöda upp mot fönstret. Då hävs kallraset från fönstret som annars kan upplevas som obehagligt kalla dagar. Använd inte fönsterbrädan som hylla så luften hindras att cirkulera. 

 

Är det energismart möblerat?

Blockeras radiatorer av möbler och gardiner? Det kan ge två effekter om värmen bromsas från att spridas vidare:

1: Värmen sprids dåligt ut i rummet.

2: Termostaten som troligen sitter på radiatorn får indikation på att det är behaglig temperatur och då bromsas radiatorns värmeavgivning.

 

Det är kanske svårt att möblera om på kontoret men försök låta bli att blockera radiatorerna så gott det går.

 

Övriga tips

  • Om du behöver vädra – vädra kort och effektivt, och vrid gärna av termostaten på radiatorn under vädringen om det är möjligt – då undviker du att radiatorn rusar på med full spätta på värmen av kylan.
  • Håll luftventiler fria från kontorsmaterial.
  • Håll idealiska rumstemperaturer på kontoret: 20-24 ° C.
  • Se till att dörrarna stängs ordentligt när någon lämnar kontoret.
  • Växter på kontoret sänker temperaturen genom avdunstning, renar luften och gör du känner dig mer bekväm på din arbetsplats.

 

Hur kallt får det vara på jobbet? Läs mer om vad Arbetsmiljöupplysningen.se säger om lämpliga temperaturer på arbetsplatsen.
 

Och som mamma alltid sa: kläder efter väder. Ruggiga dagar kan man alltid kompensera med en tröja eller kofta om man är frusen av sig.

 

Mer inom samma tema

94 artiklar hittades

Se alla poster inom temat