Klimatsmarta föreläsningar

En kostnadsfri digital föreläsningsserie för en hållbar livsstil 

Under 2022 anordnas en serie digitala föreläsningar för att inspirera och sprida kunskap kring hållbara val i vardagen.
Föreläsningsserien är ett samarrangemang mellan energi- och klimatrådgivarna i kommunerna i Kronobergs, Blekinge och Kalmar län.

 

Föreläsningarna ges på Teams och du får länken skickad till dig direkt efter bekräftad anmälan. Se nedan för respektive anmälningslänk. Får du inte kvitto med länk så kontrollera din skräppostmapp.

 

Här hittar du en guide hur du ansluter till Teams som gäst till föreläsningarna.

 

Dekorativ bild

Höstens föreläsningar

Dekorativt element

 

Att leva med elbil i vardagenFoto på Stefan Andersson

Tisdag 20 september, kl. 18.30–19.30

 

Utbudet av helelektriska bilar blir bara större och för många har elbilen nu blivit ett tillgängligt alternativ vid köp av ny bil. Inte minst eftersom inköpspriserna för många modeller nu inte skiljer sig särskilt mycket från motsvarande fossilbilar. Många kan dock bli avskräckta av att höra om problem som krångel med laddning och sämre räckvidd på vintern men hur stora upplevs egentligen sådana problem i vardagen? Föreläsningen av Stefan Andersson är en genomgång av de skillnader som finns i att äga en helelektrisk bil jämfört med en fossilbil eller laddhybrid.

 

Anmäl dig till "Att leva med elbil i vardagen" här


Energiboken - energieffektivisering för småhusägare

Torsdag 6 oktober, kl. 18.30–19.30, på teams

Att Göra eller inte Göra är Frågan - vilket man kommer att ha svar  på efter föreläsningen.

 

Många av de energisparåtgärder som våra hus har utsatts för under decennier har visat sig vara kostsamma och inte ge den bästa lönsamheten för investerade pengar i vissa fall har det även gett rötskador på husen. Föreläsningen börjar med en inblick i vad man absolut inte bör göra och vad dessa åtgärder har kostat samt vilka merkostnader man drar på sig då man försöker att spara energi i våra gamla hus. Gamla hus bör läcka värme för att kunna ”torka” då man har en massiv stomme och fukten kan vandra fritt i konstruktionen.  Myten att gamla fönster läcker enorma mängder energi kommer att avlivas och siffror kommer att visa hur bra gamla fönster egentligen är. Efter föreläsningen bör man kunna kritiskt granska siffror som berör förbättringar på energiförbrukningen som man bombarderas av som husägare man får helt enkelt ett verktyg att hantera en massiv reklam som oftast ger sken av att vara fakta. 
 

Chico Hovedskov Crafoord är byggnadsingenjör och har arbetat på Slöjd & Byggnadsvård sedan 1997. Chico ger råd om allmän byggnadsvård och specialområden är bl a: energi- och isoleringsfrågor, ventilation, grund och dränering, svamp- och mögelskador.

Anmäl dig till "Energiboken -energieffektivisering för småhusägare" här


 

Hållbar mat varje dag - gott och hälsosamt

Torsdag 20 oktober, kl. 18.30–19.30Foto på Ulrika Brydling

 

Vad är hållbar mat och vad är viktigast att satsa på – ekologiskt, lokalt eller klimatsmart? Hur är våra matvanor? Hur kan man äta mer grönt, hälsosamt och hållbart i vardagen – gott och barnvänligt. En föreläsning som tar upp alla frågor och tipsar om vad vi kan äta varje dag.


Ulrika Brydling är Ekokock, utnämnd till Årets Hållbarhetskock 2019, kokboksförfattare, föreläsare, kursledare och tävlingsledare inom hållbar måltid och som värnar om mångfaldssmaker och råvarors ursprung samt förespråkar naturlig mat på rena råvaror. Jobbar som matinspiratör, projektledare och hållbarhets strateg på Coop Provköket samt ambassadör för Eldrimner och Framtidens Frukt samt styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna, Äkta Vara och Ekomatcentrum.

Anmäl dig till "Hållbar mat varje dag" här


 

Gör skillnad! – från klimatångest till handlingskraft

Torsdag 10 november kl. 18.30–19.30Foto på Maria Soxbo


Förlamad av klimatångest? Du är inte ensam. När forskningsrapporterna om eskalerande klimatförändringar duggar tätt är det lätt att ångesten tar över. Men det finns ett botemedel – engagemang! I den här inspirerande föreläsningen baserad på boken Gör skillnad! får du konkreta verktyg till verklig förändring och sänkt klimatavtryck, en förståelse för såväl ditt eget beteende som andras och inspiration för hur du kan gå från depp till pepp. Målet är förstås att du ska bli en del av lösningen, skapa ringar på vattnet och använda din nyfunna handlingskraft till att förändra, påverka och inspirera andra att göra samma resa. Maria Soxbo är journalist, författare och medgrundare av Klimatklubben.

 

Anmäl dig till "Gör skillnad! - från klimatångest till handlingskraft" här