"Roligt och motiverande att börja cykla igen"

Publicerad: 2022-11-07

Häromdagen avslutade Samhall Karlskrona sin cykeltävling inom Växla upp! Tre deltagare har under sju veckor tillsammans cyklat totalt 484,7 km. Genom att ta cykeln i stället för bilen har de sparat 72,6 kg koldioxid och därmed bidragit till minskade utsläpp från transporter i Blekinge.

 

 - Det har varit roligt och motiverande att börja cykla igen. Växla upp! fick mig att vilja dra igång en tävling på arbetsplatsen,  säger Karl Swärd, anställd på Samhall i Karlskrona.


Karl och två av hans kollegor på Samhall  har sedan mitten av september använt sig av Växla upp!-appen för att registrera sina cykelturer och samla poäng för varje cyklad km. Alla som cyklar med appen igång får bland annat reda på:

  • Var och hur långt de cyklar
  • Hur mycket pengar de sparar genom att cykla jämfört med att köra (bensindriven) bil
  • Hur mycket koldioxid de sparar genom att cykla jämfört med att köra (bensindriven) bil
  • Hur många kalorier som förbränns per cyklad sträcka

 

Appen är framtagen av Blekinge Tekniska Högskola, inom satsningen Kombinerad Mobilitet i Blekinge som drivs tillsammans med oss på Energikontor Sydost. Målet med satsningen är att med olika cykeltävlingar (via appen) sporra invånare i Blekinge att cykla mer, både till och från jobb/aktiviteter men också på fritiden och därmed öka folkhälsan, samt minska koldioxidutsläpp från persontransporter i länet. 

 

Ny tävling på Samhall till våren

Karl och hans kollegor cyklade tillsammans totalt 484, 7 km på sex veckor, vilket bidragit till 72,6 kg minskade koldioxidutsläpp. Upplägget har gett dem blodad tand. 

 

"Vi lämnar nu hösttävlingen och siktar mot våren med ny tävling, fler deltagare och nya mil att jaga. Jag hoppas detta initiativ inspirerar andra att vilja börja cykla och vara med i en gemenskap där vi minskar koldioxidutsläppen, förbränner kalorier och sparar pengar på bil och bussresor", säger Karl. 

 

Karl Swärd låser sin cykel. Foto: André Benaim

 

Se filmen om cykeltävlingen på Samhall!

 

Trampa igång friskvårdsarbetet - du med!

Vill du göra som Karl och hans kollegor och starta en skräddarsydd cykeltävling via Växla Upp!, på ditt företag eller i din förening? Läs mer om  vårt erbjudande på vaxlaupp.nu  eller ta direkt kontakt med:

 

André Benaim, projektledare

073- 521 14 94 

andre.benaim@energikontorsydost.se

Annika Öberg, projektledare

0709-21 60 59

annika.oberg@energikontorsydost.se

 

Ladda ner appen!

Växla Upp!-appen finns att ladda ner på Google Play eller App Store. Läs mer.

 

Följ med på Facebook!

Följ pågående cykeltävlingar i länet och nyhetsuppdateringar på vår Facebook-sida VäxlauppBlekinge

 

Cykelinitiativet Växla Upp! är en del av Kombinerad Mobilitet i Blekinge, en satsning som drivs i samverkan mellan Energikontor Sydost och Blekinge Tekniska Högskola. Satsningen finansieras av Region Blekinge och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer om satsningen