Nu växlar vi upp!

Publicerad: 2022-08-24

Växla upp! är ett initiaitv som ska inspirera till ökad cykling bland invånare i Blekinge genom olika cykelutmaningar och tävlingar. Syftet är att öka folkhälsan och minska koldioxidutsläpp från transporter. Initiativet lanserades första gången 2020 och nu är det dags igen!
 

Växla upp! syftar till att stimulera till ett hållbart beteende för individen (mer cyklande = bättre motion och hälsa) och för miljön (mindre koldioxidutsläpp från transporter). 

 

Genom att ladda ner den framtagna appen Växla upp, antingen på Google Play eller App Store, kan invånare i Blekinge ta del av cykelutmaningar som ska sporra till ökad cykling till och från jobb, studier och fritidsaktiviteter. Det går också att skräddarsy sina egna tävlingar. Den data som samlas in via appen i samband med cykling, kommer att bidra till ökad kunskap om invånarnas resemönster, som stöd i utvecklingen av regionens cykelinfrastruktur.

 

22 augusti körde Blekinge Tekniska Högskola (som utvecklat appen) i Karlshamn igång den första arrangerade cykeltävlingen för studenter och personal via Växla Upp!. I tävlingen (Jaga milen) deltar 24 lag. Tävlingen går ut på att cykla så mycket som möjligt, fram till slutet av oktober. Det lag som då cyklat flest km tillsammans, utses till vinnare. 

 

Fler cykeltävlingar kommer att arrangeras under hösten, då vi också kommer att rikta oss mot företag.

 

För mer information, kontakta: kerstin.eriksson@energikontorsydost.se

 

Växla upp! är en del av satsningen Kombinerad mobilitet i Blekinge,  som drivs i samverkan mellan Energikontor Sydost och Blekinge Tekniska Högskola med finansiering från Region Blekinge och europeiska regionala utvecklingsfonden.