Juldekorerade busskurer

Publicerad: 2019-12-12

Juldekorerad busskur18 busskurer runtom Kronobergs län är under december månad dekorerade med tomtar, snögubbar och renar. Det är satsningen Hållbar Mobilitet som ligger bakom dekorationen.


- Vi vill att de som åker buss ska belönas med fina busskurer, säger Maria Persdotter Isaksson, huvudprojektledare.

Vem är du i Jul?

Den frågan står på 18 busskurer fördelat över alla kommuner i Kronobergs län. Under frågan finns det figurer i form av tomte, snögubbe och en ren som resenärerna kan ställa sig bakom för att sedan be en medresenär ta en bild av dem.
- Vi gjorde detta redan förra året och det blev väldigt populärt bland kommunerna så i år ville de ha figurerna i fler busskurer, säger Maria Persdotter Isaksson.
Förutom att figurerna och hälsningarna lyser upp busskurerna så är det också ett sätt att belöna de som reser med kollektivtrafiken menar Maria Persdotter Isaksson. 
- De får något nytt och lite roligt att titta på och göra under tiden de väntar på bussen, säger hon.

Testa att åka kollektivt

Hållbar Mobilitet handlar om att få personer att välja hållbara resor till och från samt i jobbet. Allt för att sänka koldioxidutsläppen. Att locka fler till att resa kollektivt är en del av det arbetet. Hittills under satsningen har cirka 1500 personer fått chansen att testa på att åka kollektivt under en månad. Dessa personer kommer sedan att följas upp för att se om de fortsatt att åka kollektivt.
- Ibland behöver vi lite hjälp på traven när det gäller att välja bort bilen. Och då kan en gratis testmånad hos kollektivtrafiken vara ett exempel på den hjälpen, säger Maria Persdotter Isaksson.