Italienare studerar cirkulär ekonomi i Kronoberg

Publicerad: 2018-07-05

 

Den 25-27 juni 2018 ordnade Energikontor Sydost ett så kallat ”Staff Exchange”.  Sara Picone och Ugo Mencherini från ASTER i Bologna, Italien,  besökte Kronoberg för att titta på exempel på cirkulär ekonomi i praktiken. Energikontor Sydosts Pierre Ståhl och Sarah Nilsson arrangerade besöket som faktiskt påbörjades i Malmö stad, en av föregångarna i Sverige om industriell och urban symbios. Staden har skapat en vision för och införlivat industriell symbios i sina stadsplaner. 

 

Den följande dagen började med ett besök på IKEA-museet i Älmhult, där en guide berättade om resan det globala företaget har börjat, mot ett mer hållbart företag. Ett verktyg är att använda demokratisk design där hållbarhet är ett av fem kärnvärden. Växjö biogasproduktion från hushållsavfall gav ytterligare inblick i hur en typisk svensk kommun använder avfall som råmaterial för grönt fordonsbränsle.  

 

Sista dagen delgav Volvo CE sina metoder för att bli en koldioxidneutral produktionsplats och närma sig noll deponi.
Utbytet gav även en introduktion till hur ett typiskt midsommarfirande på svenska går till. Avslutningsvis sågs på storbild Sverige vinna över Mexico i fotbolls-VM

 

Besöket arrangerades inom projektet TRIS som syftar till att bygga upp kunskap kring den ekonomiska och miljömässiga nyttan av industriell symbios.