Hållbarhetssfrågan aktiv i Växjö

Publicerad: 2016-10-14

Växjö ligger långt fram i genomförandet av FN:s globala utvecklingsmål, skriver DN. 

 

I mars förra året uppmanade Växjö kommun, Linnéuniversitet och Sustainable Småland i den så kallade Växjödeklarationen regeringen och alla Europas kommuner att agera för en fossilbränslefri framtid. 

När det gäller att ta sig an FN:s 17 globala utvecklingsmål, står det klart att få andra kommuner i Sverige har kommit längre än stifts- och universitetsstaden i innersta Småland, skriver DN, som intervjuat Sarah Nilsson från Energikontor Sydost, Sara Hyltén-Cavallius från Linnéuniversitet och Julia Ahlrot, hållbarhetschef i Växjö kommun.

 

  

Det är många som aktivt driver hållbarhetssfrågan i Växjö. Bland annat Sara Hyltén-Cavallius som med projektet Småland Living Lab vill skapa en plattform för samarbeten för en mer hållbar framtid i Småland. Samverkan sker med bland annat Växjö kommun, Energikontor Sydost och nätverket Klimatmat. Medlemmarna arbetar med att samla initiativ för hållbara lösningar på samhälleliga utmaningar i Småland. En central fråga gäller vår matkonsumtion.

För att lyckas nå de globala utvecklingsmålen så måste vi börja odla mer lokalt. Framför allt måste våra städer bli mer självförsörjande. Stadsodlingar, som de i Växjö, samt nyttjandet av spillvärme för att odla grönsaker i växthus, är exempel på möjliga lösningar, menar Sarah Nilsson på Energikontor Sydost. 

 

Läs hela artikeln på  www.dn.se 

 

Uppdaterat 2016-10-20

Läs också nyheten om kommunstyrelsens ordförande Bo Frank som har tilldelats ”Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling” av Sweden Green Building Council, på mynewsdesk.com