Exempel från Kalmar och Mörbylånga kommun gjorde succé i Bryssel!

Publicerad: 2019-06-24

 

Seminarie i Bryssel under EU Energy week 2019Årets Energy Week i Bryssel gästades av Tommy Lindström från Energikontor Sydost, som föreläste om biogassatsningen i Mörbylånga samt energieffektivisering av fastigheter i Kalmar.

 

Sedan 2008 anordnas Energy week i Bryssel varje år under midsommarveckan, där parallella seminarier, workshops, projektredovisningar, utställningar och konferenser avlöser varandra med tusentals besökare från hela Europa. Evenemangen ger en god inblick hur EU arbetar med energifrågan och de ger många goda exempel från hela Europa.

 

I år fick biogassatsningen på ett publikt tankställe i Mörbylånga samt det stora energieffektiviseringsprojektet för fastigheter i Kalmar kommun uppmärksamhet och fick redovisa sitt arbete genom Energikontor Sydost. Tommy Lindström föreläste om dessa insatser för en intresserad publik.  

 

Biogas är ännu en ganska oanvänd resurs i Europa som fordonsbränsle och Mörbylångas arbete var en positiv nyhet för många. Särskilt noterades att Ölands största invånargrupp är cirka 63 000 kor jämfört med 25 000 personer. Till detta tillkommer de 2 miljoner besökare ön har varje år, vilket ger stora transportutmaningar. Biogasen har många möjligheter men också många utmaningar för att nå besökarna.

 

Det stora energitjänsteprojektet i Kalmar kommun visades också stort intresse. Att en kommun väljer att renovera alla sina byggnader på en gång är lite ovanligt. Genom en tydlig struktur och att dela in upphandlingen i flera faser lyckades Kalmar kommun nå 20 % effektivisering tillsammans med entreprenören.

 

På det aktuella seminariet arrangerat av Interreg Europe hade de samlat olika finansieringslösningar för offentliga fastigheter från hela Europa. Här presenterades allt från organisationer som genomfört projekt enbart genom bidrag från EU, till Kalmar som själva finansierade sin energieffektivisering. EU har som mål att 32 % effektivisering ska uppnås till 2030 i Europas byggnader jämfört med 1990 vilket är en enorm utmaning. Idag renoveras ca 1,5 % årligen och det saknas verktyg och metoder för standardlösningar. Ofta är varje energieffektiviseringsprojekt unikt och det är med den bakgrunden Energikontor Sydost driver flera fastighetsprojekt för att utveckla kopieringsbara metoder för kommunerna i sydost. Effektiviseringspotential i sydost är minst 70 miljoner kronor – per år. Läs gärna mer om projekten SUPPORT och EMPOWER.