Så kan du minska dina elkostnader - tips från energi-och klimatrådgivningen

Publicerad: 2022-01-19

Har du också drabbats av högre elpriser? Det finns mycket du själv kan göra för att minska din elförbrukning och därmed få mer pengar över. Ett första steg är till exempel att kontakta din kommunala energi-och klimatrådgivare – en kostnadsfri tjänst som både privatpersoner och företag/föreningar kan utnyttja för att få opartiska råd och tips gällande allt ifrån lämpliga värmekällor för ditt boende till alternativa färdsätt.

 

Här är energi-och klimatrådgivningens tre bästa tips för att spara energi!

 

För dig som bor i villa:

 1. Sänk temperaturen inne ett par grader, om det går.
  Börja med att fundera på om du behöver använda alla rum i ditt hus och ifall du kan sänka temperaturen i de rum som inte används så mycket. Fundera också på ifall du kan sänka någon grad i sovrummen. En lämplig temperatur i sovrummen är 18–20 grader.

   
 2. Kolla tätningen i fönster och dörrar.
  Tänk på att tätningslisten ska placeras mot den varma inomhusluften, för att undvika kondens och röta i fönsterkarm och bågar.

   
 3. Tilläggsisolera vinden.
  Många äldre hus har inte så mycket isolering på vinden. På en normalstor villa finns det många tusenlappar att spara per år. Det kan låta som en omfattande åtgärd men är ofta en av de mest lönsamma åtgärderna att göra på ett hus

 

För dig som bor i lägenhet:

 1. Använd vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen.
   
 2. Duscha istället för att bada och håll duschen kort. Stäng gärna av vattnet medan du tvålar in eller schamponerar dig.
   
 3. Tvätta kläderna mer sällan – vädra dem ofta istället så håller de längre. När du tvättar - se till att maskinen är full. 

 


Hitta din lokala energi-och klimatrådgivare

 

På Energikontor Sydost arbetar vi med fortbildning och samordning av energi- och klimatrådgivarna i Blekinges, Kalmars och Kronobergs kommuner, på uppdrag av Energimyndigheten.