Earth Overshoot Day 2018

Publicerad: 2018-08-01

Idag 1 augusti infaller Earth Overshoot Day, eller "den ekologiska skuldens dag", dagen då vi tagit slut på jordens årliga producerade naturresurser. Från och med idag och fram till nyårsskiftet lever vi alltså på resurser som egentligen inte finns, skriver SVT.  Detta beror på att vi globalt sett lever och konsumerar som om vi hade 1,7 jordklot till förfogande. I Sverige konsumerar vi som om vi hade 4 jordklot. Läs hela SVTs artikel.  
 

Overshoot Day fortsätter att inträffa tidigare och tidigare för varje år. Johan Andersson, ordförande för Fältbiologerna, menar dock att den här negativa trenden har fått en motvikt eftersom det idag finns en större medvetenhet om miljö och klimat.

"Det märks att allt fler inser att effekterna av klimatförändringarna redan är här. Nu är det avgörande att växla upp och göra mer”, säger Johan Andersson enligt aktuellhallbarhet.se

 

Overshootday.org har listat ett antal olika lösningar för att bromsa och vända trenden. Matsvinn är ett exemel. Om vi globalt slängde hälften så mycket mat som vi slänger idag, hade vi flyttat fram Overshoot Day med elva dagar. 

Läs fler exempel på overshootday.org