Cykeltävling bidrog till nära två ton minskade koldioxidutsläpp

Publicerad: 2022-11-29

45 medarbetare på Blekinge Tekniska Högskola (BTH) i Karlskrona har deltagit i cykeltävlingen Jaga milen under hösten. Syftet med tävlingen har varit att få flera av personalen att välja cykeln i stället för bilen för sina vardagsresor. Tillsammans har de cyklat 11956,96 km. Genom att välja cykeln framför bilen har de minskat koldioxidutsläppen med 1790,7 kg.

Rektor Mats Viberg med kollegor på BTH. Foto: BTHs kommunikationsavdelning

BTH har under hösten engagerat sina anställda i cykeltävlingen Jaga milen, som gått ut på att cykla så mycket som möjligt under tio veckor.

 

Varje tävlande har registrerat sina cykelturer i appen Växla upp! som är framtagen av BTH inom en satsning för att få invånare i Blekinge att cykla mer till och från jobb och fritidsaktiviteter, driven tillsammans med oss på Energikontor Sydost. Via appen får man till exempel reda på hur långt man cyklar, hur mycket pengar man sparar på att ta cykeln framför bilen (bensindriven), hur många kg koldioxid man "sparar" eller minskar genom att välja cykeln framför bilen, samt hur många kalorier man förbränner på varje sträcka. 

 

Anställda på BTH har tävlat både i lag samt mot varandra individuellt . Totalt har de tävlande tillsammans cyklat 11956,96 km och därmed minskat koldioxidutsläppen med 1790,7 kg.

 

- Det är lysande! Många fler borde cykla till jobbet. Cykel är oslagbart! säger rektor (och cykelentusiast) Mats Viberg.

 

Cyklar för klimatet och hälsan

Tävlingen avslutades med tårta och prisutdelning 25 november. Vi passade då på att fråga de tävlande om varför de cyklar. 

 

- Jag vill inte ta bilen eftersom det inte är bra för klimatet. Mitt mål är att inte ta bilen alls under hela året, säger Kurt Tutschku, som med sina 145 cyklade mil tog hem den individuella förstaplatsen i tävlingen. 

 

- Jag tycker man mår bättre. Man får frisk luft och man vaknar till på morgonen, så man är pigg när man kommer till jobbet. säger Christina V Hansson, medlem i det laget som cyklat längst (totalt 179 mil). 

 

BTH planerar att köra en ny tävling till våren - då med fokus på studenterna. 

 

 

Gör som BTH och starta en egen cykeltävling!

Vill du också starta en tävling via Växla Upp! på ditt företag eller i din förening? 
Läs mer om  vårt erbjudande och hur man skapar sin egen tävling på vaxlaupp.nu, eller ta direkt kontakt med:

 

 

André Benaim, projektledare

073- 521 14 94 

andre.benaim@energikontorsydost.se

Annika Öberg, projektledare

0709-21 60 59

annika.oberg@energikontorsydost.se

 

Ladda ner appen!

Växla Upp!-appen finns att ladda ner gratis på Google Play eller App Store.  Läs mer.

 

Följ med på Facebook!

Följ pågående cykeltävlingar i länet och nyhetsuppdateringar på vår Facebook-sida VäxlauppBlekinge


Växla Upp!-tävlingarna är en del av satsningen Kombinerad Mobilitet i Blekinge län, drivet av Energikontor Sydost och BTH, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Blekinge. Målet är att minska koldioxidutsläppen från persontransporter i länet och öka folkhälsan genom att få fler att cykla mera.