Biogas allt populärare bränsle för tunga transporter

Publicerad: 2022-05-17

Intresset är stort för åkerier att börja köra på flytande biogas. 12 maj samlades åkerier, producenter, distributörer och lastbilstillverkare på Biogas Roadshow i Kalmar för att informera om möjligheterna till att köra på biogas.

 

Eventet lockade över 40 deltagare där möjlighet fanns för åkare att få provköra både Scanias och Volvos biogas lastbilar. Både produktion, tankställen och lastbilar finns tillgängliga och med de biogasstöd som finns så blir kostnaden den samma som att köra med diesel. Detta trots att lastbilarna är flera hundratusen kronor dyrare.

 

Med ökade fossila bränslepriser och importberoende är den regionalt producerade biogasen ett stabilt och ekonomiskt alternativ. Ett åkeri berättade om deras omställning till biogas lastbilar som först möttes av skepsis men efter några månader var alla nöjda och stolta över att få köra med biogas. Det har tidigare funnits flera bränslealternativ för tunga fordon men nu verkar flytande biogas vara en långsiktigt, och framför allt, en miljömässigt mycket hållbar lösning.

 

” - Det är bara 21 öre dyrare per mil att köra biogas jämfört med diesel. Åkerierna idag snackar inte längre HVO eller RME, det är biogas som gäller.”

John Wihlborg, Gasum.

 

Under eventet presenterade också de stora varuinköparna i länet, Region Kalmar samt Kalmar, Västervik och Mörbylånga kommun förslag på drivmedelskrav i samband med upphandling av varutransporter. Förslaget bygger på de kriterier som finns framtagna för Region Östergötland och Biodriv Öst. Nästa steg är en hearing den 1:a juni för att samtala och lyssna på åkeriernas synpunkter.

 

 

Biogas Roadshow arrangerades inom satsningen DriveLBG av Energigas Sverige, tillsammans med Biogas Sydost, Kalmar kommun, Mörbylånga kommun och Miljöfordon Sverige.