WEBSR2 Upgrade

Skapar konst som positiva symboler för vindkraft

Syfte

Genom att tilltala sinnet med konst istället för de vanliga informationskampanjerna, är förhoppningen att väcka känslor och inspirera till diskussion om förnybara energikällor.

Projektperiod

januari 2011 till juni 2013

Projektets hemsida

https://www.keep.eu/project/16467/wind-energy-in-the-bsr-2-demonstrators-the-upgrade

I föregångarprojektet WEBSR2 så var uppdraget att främja vindkraftanvändning, inte via fakta utan genom att tilltala människors känslor. Detta projekt "WEBSR2 Upgrade" var ett pilotprojekt som initierade en EU-omfattande kampanj för att locka folken intresse för och sympati för vindenergi genom att skapa positiva symboler i relation till denna energikälla. En tävling med namnet "Vindkraftkonst" initierades av projektgruppen, baserat på de tekniska och konstnärliga kompetenser som representerades av partnerstrukturen. Att kombinera dessa två perspektiv och arbetssätt tänkte man skulle leda till intressanta konstobjekt, och dessutom involvera väldigt olika nätverk och därigenom nå en ny dimension av allmänhetens av vindkraft. En internationell konsttävling där inbjudna konstnärer och designers från olika länder bjöds in och deras förslag utvärderas av en internationell jury bestående av konstnärer, kuratorer och vindkraftexperter. Tre installationer av vindkonst sattes upp - en i varje partnerstad.

För mer information kontakta Energikontor Sydost.

 

info@energikontoretsydost.se​

Resultat

Totalt presenterades 16 förslag av de deltagande lagen. Parallellt med denna intensiva arbetsperiod för konstnärlagen utarbetades jurymötet av projektpartnerna som ägde rum i slutet av september 2011 i Kalmar. Juryn bestod av 2 representanter per partnerland och ordföranden var en representant för Svenska Kulturrådet. Juryn nominerade tre objekt. Strax efter denna nominering deltog de nominerade lagen i en gemensam rundresa på alla tre installationsplatserna och utbytte tankar och idéer om den kommande arbetsprocessen. Parallellt med detta, utarbetades en mobil utställning av projektpartnerna för att presentera alla bidrag till tävlingen för en bredare allmänhet. Utställningen visades för första gången i Rostock och Schwerin hösten 2011, 14 presentationer arrangerades i Polen, Litauen, Tyskland och Sverige och den besöktes av totalt 7000 personer. Installationen av konstobjekten fortsatte under vintern / våren 2012 och slutade i en öppningsceremoni för vindmålsobjektet i Kalmar ("Windfinger") i maj 2012 vilket fick stor uppmärksamhet. Den andra öppningsceremonin ägde rum den 6 september 2012 i Rostock som ett stort offentligt evenemang. Installationsprocessen i Gdansk blev, men slutade i en framgångsrik installation och invigningsceremoni i juni 2013.

 

Skulpturen från projektet WEBSR2 Upgrade finns med i Kalmar kommuns ”skulpturkarta” under benämningen Windfinger. Gå in på skulpturkartan via Kalmar kommuns hemsida under fliken Konstguide Kalmar.