15/10
2020

Lastcykel - webbinarium och virtuellt studiebesök


För en kommun som vill driva omställningen till ett fossilfritt transportsystem finns flera vägar att gå. Att uppmuntra användningen av lastcyklar är en del av det stora pusslet.
Förutom att arbeta för en större andel lastcyklar i sin egen fordonsflotta kan kommunen också stötta både företag och privatpersoner på olika sätt.

 

Under webbinariet får du följa med på några virtuella studiebesök; till ett snickeri med hållbar profil, en kommunal trafikingenjör som kör lastcykel i tjänsten, en återbrukcykel man kan låna i Lund och ett cykelbibliotek som blivit en stor succé i Växjö.


Du får också lyssna till Malin Månsson från Göteborgs stad som berättar om deras strategiska satsningar och erfarenheter. Susanne Wrigthon, Austrian Mobility Research, ger oss en europeisk utblick på potential och goda exempel.

 

Anmäl dig här

Torsdag den 15 oktober, kl. 9:30 - 12:00.

Webbinariet hålls på Teams och en länk skickas ut dagen innan, tillsammans med mer information.

 

Malin Månsson, Göteborgs stad

 

Daniel Persson, Motala kommun

Susanne Wrighton, Austrian Mobility Research 

 

Colin Hale, Växjö kommun 

 

Elias Nazerian, Koncepteriet

Elias Nazerian, Koncepteriet

Matilda Öhgren, Lunds kommun

Daniel Persson, Motala kommun

Daniel Persson, Motala kommun


 

           

Ur programmet

Malin Månssson, jobbar med strategisk planering för ökad cykling på trafikkontoret i Göteborgs Stad. Hon var projektledare för att ta fram stadens Cykelprogram och arbetar nu med att driva och stötta  implementeringen av programmets strategier och intentioner. Malin kommer prata om hur de arbetar för att öka lastcykelanvändningen, allt från strategier till praktiska tips.


De virtuella studiebesöken innebär att du först få se en kort film och sen har du möjlighet att ställa frågor till personerna i filmerna som deltar under webbinariet.


Snickeriet Koncepteriet har en lastcykel för att göra en stor del av sina inköp och leveranser. Lyssna till Elias Nazerian som ger en företagares syn på vad en lastcykel bidrar till i deras verksamhet.


Daniel Persson är trafikingenjör på Motala kommun. Han arbetar bland annat med uppgifter kring parkering, evenemangsplanering och upplåtelse av offentlig plats. Trafikmätning är en annan del av hans arbete och här använder han oftast en lastcykel för att ta sig runt och utföra mätningarna.


Cykelbiblioteket i Växjö har ett spännande koncept som kan ge möjlighet till en långsiktig verksamhet och är riktad till invånarna. Kommunen har köpt in 21 olika modeller av lastcyklar och specialcyklar och har byggt ett bokningssystem. Själva utlämningen och servicen sköts av cykelhandlare. Lyssna till Colin Hale, ansvarig för cykelbiblioteket, som berättar om de erfarenheter som gjorts.

 

UpCykla är ett projekt på Lunds kommun. De har tagit fram en återbrukslastcykel  - en rullande verkstad. Vi får se en kort film om hur de skapat cykeln och hur den ska användas. Projektledare Matilda Öhgren är med och svarar på frågor efter filmen.

 

Avslutningsvis får du lyssna till Susanne Wrigthon, Austrian Mobility Research, som ger oss en europeisk utblick på potential och goda exempel kring lastcyklar och offentlig verksamhet.

 

Susanne Wrighton works at Austrian Mobility Research since 2008, where she has been responsible for project management and the acquisition of various national and international projects in the areas of cycling promotion and awareness raising for sustainable mobility. Her main focus in recent years has been on cycle logistics. 

 

Energikontor Sydost summerar sin tvååriga satsning på lastcyklar, som fokuserat på kunskapshöjning och sammanställning av kunskaper. Projektet LASTA är finansierat av Energimyndigheter, CoBiUM är finansierat av South Baltic Programme.