Jakten på den onödiga kWh rullar vidare!

Publicerad: 2016-06-30

Energisparkampanjen Miljökloka kontor har redan börjat ge resultat. Efter kampanjens tre första månader går Mörbylångas deltagande byggnad Gula Villan i täten. 

 

De tre första månaders energisparande hos deltagarna i Miljökloka kontor börjar ge resultat. Det hjälper verkligen att engagera medarbetarna att släcka, stänga av, justera och allt annat som de Miljökloka kontoren gjort under våren för att minska sin energianvändning. Som morot finns förstås tävlingen – att bli bäst!

 

Bäst i regionen på att spara energi, och kanske till och med bli europamästare…. Under ett års tid, från 1 mars 2016 – 28 februari 2017 kämpar deltagarna med att stoppa onödan – att minska energianvändningen. Det har hittills resulterat att det snackas en del om att spara energi på jobbet där ute i sydost.

Region Blekinge har nu uppmärksammat varifrån elenergin kom och köper nu in Bra miljöval-el för att minska sin miljöpåverkan. 

 

I Markaryds kommunhus och i Mörbylångas  ”Gula Villan” har man minskat sin energianvändning med över 14% jämfört med motsvarande period föregående år. Görel Danielsson som arbetar som administratör i Mörbylånga säger:  

 

Den stora minskningen av el beror på att jag (tjatat) uppmuntrat om hur vi ska spara el. Nästan alla stänger av sina datorer och skärmar när vi går för dagen. Kaffebryggarna står inte på timvis utan vi fyller  på termosar. Ser till att det är släckt där det inte behövs och även där iblandJ.  När vi hade vår ”koll” och delade ut choklad så var det 10 av 15 som släckt lampan mot förra gången när vi bara var 3 st. Så vi kämpar på att hitta olika lösningar på att spara el. Det som är kul är att många pratar om att de tänker annorlunda även hemma nu.”

 

Markaryds Energiteam har involverat och engagerat större delen av medarbetarna i kampanjen vilket syns tydligt i statistiken på Miljökloka kontors hemsida, där kontinuerlig uppföljning görs och i svarsfrekvensen på den enkät som skickades ut i början av kampanjen där även medarbetarna i kommunhuset i Lessebo hade en hög svarsfrekvens.

 

Men än så länge har det gått tre månader och det är för tidigt att låta ledartrion slappna av, förföljarna nafsar i hasorna och om några månader kan tabellen se helt annorlunda ut. 

 

 

 

Byggnad

Besparing efter tre månaders mätning.

1:a plats

Gula Villan Mörbylånga

-14,60%

2:a plats

Kommunhuset Markaryd Pilen

-14,10%

3:e plats

Kommunhuset Nybro Balder

-12,00%

Nafsar i hasorna!

Kommunhuset Lessebo

-9,40%

Jagar på…

Övriga deltagare

Från -8,30% till -1,20%

 

Medelbesparing

-7,85%

 

 

Läs mer om Miljökloka kontor här.

 

För mer information, kontakta Lena Eckerberg

  

  Tel. 0734-40 82 75, 

  E-post