Hållbar hemester 2.0

Publicerad: 2021-07-11

Att uppleva och samtidigt göra gott 

Att försöka leva hållbart fullt ut och att kunna behålla sin medvetna livsstil även på semestern har för många blivit allt mer betydelsefullt, men det kan vara en utmaning. Flera företag i Torsås med omnejd har samlats under det gemensamma begreppet #homesofwellbeing och har nu tillsammans blivit synlig som en destination för wellbeing i en ny turistrutt. De vill inspirera fler att upptäcka Gullabo, Torsås och Södermöre på ett medvetet och mer omtänksamt sätt.


– Att vara en del i satsningen ger en fantastisk möjlighet att tillsammans med andra, som också värnar om miljö och vårt välmående, kunna erbjuda upplevelser som gör gott, tycker Liselotte Johansson, Lisesgården.

 

 

Den nya rutten är resultatet av att lokala företag som brinner för hållbarhet har gått ihop för att tillsammans mötas, utvecklas och sprida denna nya form av turism, som är en slags vidareutveckling av den hållbara turismen. Man skulle kunna kalla den en ny variant av hållbar hemester - hållbar turism, 2.0. Det är ett bra exempel på hur företagare kan gå ihop med andra aktörer för att skapa ett helhetligt hållbart upplevelsepaket. För den nyfikna upptäckaren och den sinnesrosökande besökaren kan rutten vara en inspiration för hur man kan turista mer hållbart i hela länet.


– Vi är stolta att Torsås är först ut i länet med denna rutt som bjuder in till en riktigt härlig upplevelse. Man får verkligen uppleva det genuina Torsås och förhoppningsvis får man mersmak och lust att upptäcka ännu mer av vår vackra kommun, säger Emma Mosesson Öhr, Turismsamordnare, Torsås kommun.

 

Karta med wellbeingutbud

Bakom satsningen står Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kalmar län och Energikontor Sydost. Tillsammans med hållbara, lokala företag, intresserade kommuner och andra aktörer inom besöksnäringen byggs länets wellbeingutbud på allt eftersom fler hoppar på satsningen. Slutresultatet kommer att bli en karttjänst där den medvetna besökaren hittar ett helhetligt utbud av hållbara må-bra platser, boende, matställen, lokala och ekologiska produkter och aktiviteter. Företagen som medverkar i satsningen har studerat ett gediget kriterieunderlag och genomgått ett självutvärderingstest för att se hur väl de jobbar i linje med wellbeingturismens värderingar. 


– Våra wellbeingföretag har en intention att göra gott, de vill ha en positiv inverkan på människor och miljö. När vi gör gott mår vi oftast bra och kan då utveckla ett tillstånd av välmående - wellbeing. Det är inte bara vad vi gör, utan handlar också om attityder och hur vi möter varandra, som värd och besökare, menar Joanna Kohnen, samordnare för wellbeingturism, Länsstyrelsen Kalmar län.

Rutten börjar i Gullaboskogen 

Den inkluderar wellbeingaktiviteter som exemepelvis skogsbad och sinnesvandring, insjöbad och utomhusmatlagning men även liten roadtrip genom Gullabo och Torsås lummiga skogar, längs krokiga grusvägar och blommiga landsvägar. Från skogen lotsas man sedan vidare genom odlingslandskapet ända ut till Kalmarsunds kustlandskap. Rutten guidar besökare till fem stopp där olika alternativ på aktiviteter som gör gott för sinne, kropp och själ rekommenderas.  


Efter en heldag på upptäcktsfärd kan besökaren sedan välja om hen vill skämma bort sig själv med ett spabesök, bad eller massage på Stufvenäs Gästgifveri. 

 

 

Dag två är lite friare, antingen om man vill njuta av att sova ut eller om man vill möta solen vid stranden med ett morgondopp, yoga och meditation eller strosa runt på Örarevets naturreservat. Rutten avslutas sedan med gårdsbutiksshopping runtom Södermöre. Här kan den hållbarhetsmedvetna och matintresserade besökaren handla lokala läckerheter, fantastiskt mathantverk och ekologiska råvaror med sig hem.  


– Semestern är något vi längtar efter hela året, då är det viktigt att kunna njuta fullt ut med ett gott samvete. Det ska vara lätt att göra rätt och göra gott! Det ibland kan verka utmanande att hela tiden tänka cirkulärt och hållbart, där är wellbeingrutten ett riktigt bra semestertips. Den ger dig konkreta förslag på besöksmål och aktiviteter som kan inspirera till att uppleva mer hållbart i hela länet, avslutar Joanna Kohnen, Länsstyrelsen Kalmar län.

 

 

Ruttbeskrivning och mer information finns på homesofwellbeing.com 


Mer information om projektet finns att läsa på Linnéuniversitetets hemsida.

 

Kontakt

Joanna Kohnen
Samordnare inom wellbeingturism, SB WELL
Länsstyrelsen Kalmar län
Tfn: 0723 25 42 43 Mejl: joanna.kohnen@lansstyrelsen.se  
(Semester från och med 15 augusti)


Emma Mosesson Öhr
Samordnare turism, inflyttning & service
Torsås kommun
Tfn: 0486-33 12 Mejl: emma.mosessonohr@torsas.se

 

Lise Lotte Johansson
Skogsbad och wellbeingguide, Lisesgården
Tfn: 0486-100 50  Mejl: lisesgarden.skorebo@gmail.com

 

 

  

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet